Haxe med rotmos (oppskrift)

Jeg blir nok aldri noen stor matfotograf.

En av mine absolutte favorittretter er den tyske retten Schweinshaxe, eller kokt/grillet svineknoke på norsk.
Schweinshaxe kommer i mange varianter og har mange regionale navn, og noen av disse skal være røkt eller saltet, andre ikke. Noen blir bare kokt, andre blir i tillegg stekt. Litt mer info finner du her: link
Man kan bruke både for- og bakbein til denne retten, og jeg hadde for anledningen fått tak i et gigantisk bakbein som gjorde meg helt svett bare ved tanken!

Her er en veldig basic oppskrift som jeg for første gang prøvde meg på her om dagen:

Tid: minst 2 1/2 time

Du trenger:
1 svineknoke
Masse vann
1 ts karve
4 hvitløksfedd, halvert
2 løk, halvert
Litt nellik
5 laurbærblader
1 ts einerbær
2 ts salt
Pepper
En veldig stor kjele!

Diverse rotgrønnsaker
Litt fett (smør?)

Fremgangsmåte:

Fyll kjelen med vann, ha oppi alt utenom kjøttet. Kok opp og la småkoke litt, skru ned varmen og legg knoken oppi. Den må være helt dekket av vann. Legg på lokk og la trekke/småkoke i 90 minutter.
Mot slutten skrus stekeovnen på 200 grader. Legg knoken i en passende form (dette er vanskelig og kan lett ende med knoke på gulvet og bitre tårer), den skal helst «stå» med beinet pekende opp, og hell litt væske fra kjelen oppi formen (fordi hvorfor ikke). La steke i en time. Mot slutten kan du skru opp varmen for å lage svor. Sett på grillen hvis du tør. Dette går fort!

Rotmos: Velg de rotgrønnsakene du liker, skjær i biter, kok dem myke, sil av vannet og ta stavmikseren fatt. Ha i litt fett av noe slag, og litt salt.  Veldig avansert!

Jeg kokte også opp litt ferdig-knödel som jeg hadde liggende. Et fremtidig prosjekt må bli å lære meg å lage disse selv! Knödel er, eh, en tysk klump som ligner på norsk raspeball. Jeg heiv på litt tyttebærsyltetøy og sennep på sida, og spiste meg selvsagt mett på svoren og knödel og orket nesten ikke noe kjøtt. Jaja. Det er masse mat på en slik bakbeinsknoke, så dette har jeg levd på de siste dagene. 😉

Klarte jeg å gjenskape restaurantminnene mine? Ikke egentlig. Noen feil må man jo gjøre når man prøver noe nytt! Min haxe ble dessverre for tørr. Jeg glemte tiden litt og lot den stå kanskje 20 min for lenge i ovnen. Jeg tror også 200 grader er for mye, og vil nok neste gang prøve 180. Jeg prøvde å rute svoren etter kokeetappen, men jeg tror den eneste jeg oppnådde var å eksponere kjøttet enda mer og dermed gjøre det tørrere enn nødvendig. Tror jeg skal droppe ruting helt neste gang og se hva som skjer.
Jeg er også veldig usikker på om løken og krydderet i kokevannet egentlig utgjorde noen smaksforskjell.

Legg igjen en kommentar