Plantelys: den billigere utgaven

Kjellervinduet mitt lyser nå opp halve nabolaget.

Alle utålmodige hobbydyrkere trenger ekstra vekstlys fram mot starten på våren. Da jeg kun hadde vinduskarmer med panelovner under, var det et vrient prosjekt å få til stort annet enn pjuskete, lange, tynne hvite skudd som aldri helt klarte å innhente seg i løpet av sommeren. Hengslete og puslete skudd betyr for mye varme og for lite lys. Å få til dette forholdet i en stue er en kunst i seg selv, og det hjalp veldig å flytte til en bolig med et stort, sørvendt vindu uten panelovn under.
Men nå tar jeg skrittet videre!

Jeg har lest meg opp og ned og på kryss og tvers om spesialplantelys versus vanlige lysrør, og følte det var såpass mye ork at det må deles. Med forbehold om misforståelser underveis fra ei som ikke har hatt fysikk siden GK naturfag…:

Spesiallys til planter er dyrt, til tider veldig dyrt. De har sine fordeler, med flere forskjellige innstillinger, innebygget reflektor og best bølgelengder, men dette trenger ikke de av oss som ikke er proffe og må ha helt superoptimale forhold fra frø til frukt. Det er heller ikke alle plantelys som får like gode skussmål i brukeranmeldelsene, så her ville jeg lest meg opp grundig før en eventuell investering på tusenvis av kroner.
Vanlige lysrør gir mye lys for pengene, i hvertfall hvis jeg skal tro det store internettorakelet.

Du kan lese litt om hvordan planter og vekstlys fungerer her  og her.

Jeg bestemte meg for å satse på lysrør. Sparepærer funker også, men de er svake og dekker et begrenset antall kvadratcentimeter. De gjør seg nok best som støtte til èn plante i et ellers lyst rom.  Lyset må henge ganske tett på plantene, i en høyde på 20-30 cm. Du må altså kunne justere høyden etter hvert som spirene gror. Noen kjøper ei billig hylle og monterer armatur under hver hylle, men da er du litt låst med tanke på høyden. Derfor landet jeg på å skru det opp i taket. Det var her jeg klødde meg en del i mitt fiktive skjegg, for jeg fant bare råd om at man kunne gjøre det, ikke hvordan. Det er nemlig ikke så lett å finne lysrørarmatur som tåler mange nok watt, er doble, og er laget for å henge i taket fra justerbare kjettinger. Jeg fant mange slike beregnet på industri, men prisene var helt latterlige og ikke var de egentlig kraftige nok heller.

Til slutt fant jeg noen tips som tok meg videre:

Takarmaturer må jo skrus opp i noe som følger med i pakka. I dette «noe» kan man feste en S-krok i passende størrelse, hekte S-kroken i en kjetting, og hekte kjettingen til en krok i taket.
På Clas Ohlson fås doble takarmaturer på 36W og 58W (link), akkurat hva man trenger! Jeg måtte nøye meg med 36W, men det går fint fordi kjellerommet er ganske lyst i seg selv. Planen er å utvide etterhvert som jeg ser hvordan dette fungerer. 36W gir etter hva jeg kan forstå nok lys til over èn kvadratmeter, det holder i lange baner foreløpig. Man kan uansett aldri få for mye lys! Du må passe på at du kjøper hvite lys (dagslys), ikke gule.
Ulempen med armatur er at du antakeligvis må kjøpe ledning og montere denne selv. Jeg fikk hjelp til dette, ellers vet jeg ikke om jeg hadde turt å prøve meg fram på egenhånd.

IMG_3123
Du kan også tre kjettingen tvers igjennom, men da går det med dobbelt så mye. Det blir også vanseligere å justere høyden. S-kroken festes i hullet i midten.

Prisen ble totalt ca 550 kr for armatur, to lysrør i kaldhvitt lys, kjetting og kroker. Bare kjettingen kostet 100 kr i seg selv, jeg kunne sikkert funnet noe billigere enn den litt fancy hobbykjettingen jeg endte opp med. Huff.
I tillegg kommer ledning og en timer. Dette er altså mer enn nok til 1 kvm, og jeg tror ikke jeg har sett ordentlige plantelys til en så lav pris som dekker et så stort areal.
Jeg tror du uansett må regne med å kjøpe en timer, jeg kan i hvertfall ikke huske å ha sett plantelys med dette innebygget (for å gi plantene en natt).

De fleste planter vil ha det varmt (over 20 grader) akkurat når de spirer fra frø, men ikke lenge etter vil de ha det litt kjøligere (bortsett fra salat som vil ha det kjølig hele veien). Her er en fin oversikt over min, max og ideelle spiretemperaturer (dansk tekst, gjelder jordtemperatur).
Lamper produserer bittelitt varme, så jeg ser for meg at det kanskje kan bli et problem hvis man stapper dette inn i et lite kott. Det er også viktig at det ikke blir altfor kaldt, og i en kjeller som min er det ikke dumt med litt ekstravarme nå i februar. Jeg tør ikke ha annet enn salat under lampa akurat nå, fordi rommet holder knappe 9 grader.
Foreløpig suksessrapport er at spirene tydelig reagerer fint på lyset, de står i stram givakt!

Kjellervinduet mitt lyser nå opp halve nabolaget.
Kjellervinduet mitt lyser nå opp halve nabolaget.

2 Comment

 1. Heidruna says: Svar

  Interessant ^^ Dette knotet jeg med i fjor også, men jeg ble så forvirra av lysarmaturene at jeg ga opp. 😛 Montering og elektronikkgreier er skummelt, haha

  Skal denne salaten plantes ut eller kan man ha den innendørs under lampa helt til den spises opp?

  1. froydis says: Svar

   Samme her, jeg har gitt opp dette flere ganger! 😛
   Salaten skal jeg hente opp i stua om en måneds tid og sette i vinduskarmen! Jeg regner med at dagene har blitt lange nok innen da, men jeg troor de kunne tilbrakt hele livet i kjelleren om nødvendig.
   I fjor hadde jeg salat i stuevinduet hele våren, og det gikk veldig fint! Da sådde jeg ca første mars og hadde dem bare i en lys og litt kjølig vinduskarm helt til de gikk i stokk en gang i juni. Kan anbefales! 🙂
   /salatrant

Legg igjen en kommentar